zondag 8 november 2015

CoBrA collage met wasco en ecoline - Gastblog voor tekenlesjes.beIk ben onwijs trots om een ontzettend leuke samenwerking van mij met tekenlesjes.be te mogen aankondigen!
Tekenlesjes.be is een super leuke blog waar je onwijs veel inspiratie vandaan kunt halen voor allerlei verschillende creatieve projecten. Zelf heb ik op de middelbare school het vak beeldende vorming gevolgd en heb dus een aantal 'kunstwerken' gemaakt. Over al deze kunstwerken mag ik elke twee maanden een gastblog schrijven voor tekenlesjes! 

Zie hier het resultaat van mijn eerste gastblog voor Tekenlesjes, deze gastblog gaat over een werk geïnspireerd op de kunststroming CoBrA.Hallo, Mijn naam is Kim van http://levenvankim.blogspot.nl/ en ik wil graag een op de kunststroming CoBrA gebaseerde collage van mij met jullie delen. Deze met wasco en ecoline gemaakte collage heb ik een jaar geleden als opdracht voor school moeten maken. Het leuke aan dit project is dat het heel veel verschillende technieken samenvoegt om tot een eindproduct te komen.

Benodigdheden:

·         Drie kleine schetspapiertjes
·         Gekleurde potloden
·         Een groot wit papier
·         Wasco
·         Gekleurde ecoline
·         Kwasten

Allereerst is het van belang dat je jezelf gaat inspireren, door een aantal dingen te weten te komen over wat de CoBrA stroming nou eigenlijk inhoudt en welke kunstwerken van bekende kunstenaars jou aanspreken! Deze blog zal hier alvast een begin mee maken.

Wat is CoBrA nou precies?


De naam CoBrA staat voor de verschillende hoofdsteden waar de belangrijkste kunstenaars van deze stroming vandaan komen, namelijk: Copenhagen, Brussel en Amsterdam.
De stroming is opgericht na de tweede wereldoorlog. Door alle ellende uit de tweede wereldoorlog wilden de kunstenaars terug naar de onschuld en de puurheid van het leven. En wat is er nou onschuldiger en puurder dan een kind? Om deze reden lieten de kunstenaars zich inspireren door kindertekeningen om zo de onschuld naar voren te brengen. Belangrijk in de kunstwerken was dat het spontaan zou zijn en niet aan teveel esthetische normen moest voldoen, enkel op deze manier zou de kunst puur kunnen zijn en zou de natuurlijke drang tot expressie weer op kunnen bloeien.
Nu je een beetje weet wat de kunststroming CoBrA inhoudt kun je opzoek gaan naar verschillende kunstwerken in deze stijl. Een aantal bekende CoBrA kunstenaars waar je naar kunt zoeken zijn: Karel Appel, Corneille en Jan Nieuwenhuys. Hieronder zijn alvast een paar kunstwerken weergeven.
                                                         
Bron
                                                                                                                                                                                                                            


Beginnen met tekenen


Nadat je jezelf genoeg hebt geïnspireerd kun je gaan beginnen met schetsen met kleurpotloden. Het leuke van deze opdracht is dat het een soort collage is, dus je begint met het maken van drie afzonderlijke CoBrA schetsen. Hieronder zie je de schetsen die ik heb gemaakt.

Schets 1Schets 2

Schets 3

Als deze kleurrijke schetsen af zijn is het tijd om alles samen te voegen tot een vrolijk en spontaan geheel. Probeer zo goed mogelijk alle elementen uit de drie schetsen te laten samenvloeien in je uiteindelijke tekening. Deze tekening maak je met wasco. Waarna je er met ecoline overheen gaat. Dit zorgt voor een bijzonder en kleurrijk effect, maar let goed op hoe je de wasco gebruikt! Als je met de wasco dik drukt en weinig witte stukjes tussen de wasco overlaat zal de ecoline hier niet goed op te zien zijn. Op plaatsen waar je juist zachtjes met de wasco kleurt zal de ecoline zich hier juist goed in vermengen, dit zal zorgen voor hele leuke kleurcombinaties.

Het uiteindelijke resultaat


Signed,

Kim

1 opmerking:

  1. Super bedankt hoor :)
    Ik kijk zo hard uit naar onze verdere samenwerking!

    Groetjes Ilse van tekenlesjes.be en blog.kreanimo.be

    BeantwoordenVerwijderen